Gevulde aubergine met harissa

door Simone
Vegan koolhydraatarme gevulde aubergine met harissa

Ik was nooit echt fan van aubergine. De structuur stond me niet aan en ik vond het velletje zo aanwezig. Totdat ik laatst mijn eerste vegan BBQ hield en de miso aubergine met sesam probeerde uit het kookboek De compleet koolhydraatarme keuken van Jonno Proudfoot. Dit is overigens geen vegan kookboek, maar ik had die nog van voordat ik vegan werd. Er staan wel veel lekkere groenterecepten in! Anyway, ik ging de miso aubergine uit het boek maken en de structuur was zo anders! Lekker smeuïg en zacht. Al die tijd heb ik aubergine niet goed bereid, denk ik. Ik vond het daarom tijd om de aubergine een nieuwe kans te geven. Ik maakte deze vegan en koolhydraatarme gevulde aubergine uit de oven.

Gevulde aubergine met Midden-Oosters tintje

Voor deze vegan gevulde aubergine heb ik me laten inspireren door het Midden-Oosten. Voordat je de aubergines in de oven doet, besmeer je ze met harissa. Harissa is een (licht)pittige kruidenpasta en komt oorspronkelijk uit Tunesië. Het is een beetje te vergelijken met sambal, maar dan met andere smaken (denk aan komijn en koriander).

Als de aubergines uit de oven komen, beleg je ze met vegan gehakt, amandelen, en kikkererwten. Daar over heen doe je een dressing van tahin en munt. Tahin, ofwel sesampasta, wordt ook veel gebruikt in het Midden-Oosten en is gewoon in de supermarkt te koop. De liefhebber garneert de aubergines nog met wat extra munt.

Fan van Midden-Oosters?

Ik houd zelf van de Midden-Oosterse keukens omdat ze frisheid en kruidigheid goed weten te combineren. Ik heb me dan ook vaker laten inspireren door deze keukens. Bekijk ook eens de volgende recepten:

Gevulde aubergine met harissa

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingrediënten

Gevulde aubergines
 • 2 aubergines
 • 8 tl + 1,5 el (evt. milde) harissa
 • 130 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
 • 175 gr (vegan) gehakt (rulstukjes)
 • 40 gr amandelen
 • scheutje olijfolie
Munt-tahindressing
 • 10 verse muntblaadjes
 • 2,5 el tahin
 • sap van een halve citroen
 • 2,5 el water
Garnering
 • verse munt

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de aubergines door midden in de lengte en kerf kruislings inkepingen, zonder het vel te raken. Smeer er per auberginehelft 2 tl harissa overheen.
 2. Leg de aubergines in de ovenschaal en doe voor 30-40 minuten in de voorverwarmde oven.
 3. Hak de amandelen in stukjes. Doe een scheutje olijfolie in een pan en voeg de amandelen, het gehakt en de kikkererwten toe. Voeg 1,5 el harissa toe. Bak vijf minuutjes op zacht vuur. Zet apart.
 4. Snijd de 10 muntblaadjes fijn voor de dresssing. Doe de tahin, citroen en het water in een bakje en roer goed door. Maak de dressing eventueel naar smaak dunner met water, of dikker met tahin.
 5. Haal de aubergines na de 30 minuten uit de oven, doe het gehaktmengsel op de aubergines en zet nog 15 minuten in de oven.
 6. Besprenkel de aubergines met de dressing en garneer met verse munt.

Notities

Benodigd:
 • ovenschaal

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker