Getest: Vivera plant spekjes

door Simone
Vivera spekjes getest
 
 

Veganistisch of plantaardig gaan eten gaat niet altijd over rozen. Sommige producten hebben gewoon zo’n eigen, lekkere smaak, dat dat moeilijk te evenaren is. Spekjes zijn zo’n voorbeeld. Toch wilde ik me graag wagen aan deze “plant spekjes” van Vivera. Zoals ik bij het recept van Naturli gehakt al vertelde, zou ik het wel missen als ik sommige gerechten niet meer kan maken waarbij de smaak van vlees een onmisbare rol speelt, zo ook bij gerechten met spekjes. Ik ging weer de uitdaging aan!

Ingrediënten

92% gerehydrateerd SOJA-EIWIT, natuurlijke aroma’s, aroma, zout, maltodextrine, rookaroma’s, ijzer, kleurstof (ijzeroxide), vitamine B12.

Voedingswaarde

Per 100 gram

  • Energie                   96kcal
  • Vetten                     0,5g
    waarvan verzadigd 0,1g
  • Koolhydraten         5,9g
    waarvan suikers     0,4g
  • Voedingsvezels      4g
  • Eiwit                      15g
  • Zout                       2,9g

We weten allemaal dat echte spekjes zeer ongezond zijn door het vet, maar ik wil toch nog steeds graag een vergelijking maken met de voedingswaarden van echte spekjes. 100 gram echte spekjes bevat 305kcal (!) en maar liefst 27 gram vet waarvan 11 gram verzadigde vetten (!). Qua eiwitten komen ze overeen. In deze plantaardige spekjes van Vivera zitten meer voedingsvezels: in echte spekjes zit 0 gram. Ook zit er iets minder zout in deze spekjes.

De review

In een verpakking plant spekjes zit 175 gram en dit kost €3,29. De spekjes zijn onder andere te koop bij Albert Heijn, Dirk, Coop en Nettorama.

Het eerste wat ik deed toen ik de verpakking opende, was aan de spekjes ruiken. Ja, dit ruikt echt naar spekjes! Dat komt natuurlijk door het rookaroma, datgene wat normale spekjes ook zijn geur geeft. Ik bakte de spekjes vijf minuten op halfhoge stand, zoals op de verpakking staat. Mijn huis kreeg de welbekende spekjesgeur en na de vijf minuten mocht ik  ze eindelijk proeven.

Eigenlijk kan ik niet anders dan enthousiast zijn: de structuur is vergelijkbaar met die van echte spekjes, de smaak is zelfs zowat één-op-één. Dat laatste is natuurlijk niet heel moeilijk. De leidende smaak van echte spekjes is ook het rokerige en niet de smaak van varkensvlees. Het mooiste aan deze spekjes is: ze zijn een stuk gezonder dan echte spekjes èn het is dier- en milieuvriendelijk! Dit is echt oprecht een goede vleesvervanger en daarom staat dit product tot nu toe met stipt op nummer een bij de vleesvervangers die ik tot nu toe heb getest!

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker