Getest: Vivera plant spekjes

door Simone
Veganistisch of plantaardig gaan eten gaat niet altijd over rozen. Sommige producten hebben gewoon zo’n eigen, lekkere smaak, dat dat moeilijk te evenaren is. Spekjes zijn zo’n voorbeeld. Toch wilde ik me graag wagen aan deze plantaardige spekjes van Vivera. Zoals ik bij het recept van Naturli gehakt al vertelde, zou ik het wel missen als ik sommige gerechten niet meer kan maken waarbij de smaak van vlees een onmisbare rol speelt, zo ook bij gerechten met spekjes. Ik ging weer de uitdaging aan!

Ingrediënten
92% gerehydrateerd SOJA-EIWIT, natuurlijke aroma’s, aroma, zout, maltodextrine, rookaroma’s, ijzer, kleurstof (ijzeroxide), vitamine B12.

Voedingswaarde
Soort                       Per 100 gram
Energie                   96kcal
Vetten                     0,5g
waarvan verzadigd 0,1g
Koolhydraten         5,9g
waarvan suikers     0,4g
Voedingsvezels      4g
Eiwit                      15g
Zout                       2,9g
We weten allemaal dat echte spekjes zeer ongezond zijn, maar ik wil toch nog steeds graag een vergelijking maken met de voedingswaarden van echte spekjes. 100 gram echte spekjes bevat 305kcal (!) en maar liefst 27 gram vet waarvan 11 gram verzadigde vetten (!). Qua eiwitten komen ze overeen. In deze plantaardige spekjes van Vivera zitten meer voedingsvezels: in echte spekjes zit 0 gram. Ook zit er iets minder zout in deze spekjes.

De test
In een verpakking zit 175 gram en dit kost €3,19. Vergeleken met echte spekjes dus duurder. Het eerste wat ik deed toen ik de verpakking opende, was aan de spekjes ruiken. Ja, dit ruikt echt naar spekjes! Dat komt natuurlijk door het rookaroma, hetgene wat normale spekjes ook zijn geur geeft. Ik bakte de spekjes vijf minuten op halfhoge stand, zoals op de verpakking staat. Mijn huis kreeg de welbekende spekjesgeur en na de vijf minuten mocht ik  ze eindelijk proeven. Ik deed de spekjes in een pastasalade met mais, kidneybonen, bosui, cherrytomaat, koriander en tabasco. Eigenlijk kan ik niet anders dan enthousiast zijn: de structuur is erg vergelijkbaar met die van echte spekjes, de smaak is zelfs zowat één-op-één. Dat laatste is natuurlijk niet heel moeilijk, de leidende smaak van echte spekjes is ook het rokerige en niet de smaak van varkensvlees. Het mooiste aan deze spekjes is: ze zijn een stuk gezonder dan echte spekjes èn het is dier- en milieuvriendelijk! Dit is echt oprecht een goede vleesvervanger en daarom staat dit product tot nu toe met stipt op nummer een bij de vleesvervangers die ik tot nu toe heb getest!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

UA-155859823-1