Getest: vegan kroketten van de Vegetarische Slager

door Simone
vegan kroketten van de Vegetarische Slager

Ik moet iets opbiechten: ik ben eigenlijk anti-vleesvervanger. Tenminste, ik ben tegen niet-vlees dat pretendeert vlees te zijn of te bevatten. Ik heb namelijk een keer de Beyond Meat burger geprobeerd en die vond ik verschrikkelijk. De hele dag liep ik met een vieze nasmaak in mijn mond. Toch vind ik dat ik niet alles over één kam moet scheren, dus het volgende product dat ik wel wilde proberen was aan de beurt. Laatst had ik, net als iedereen wel eens heeft, zin in iets vets, een snack. Ik ben wel vaker vegetarische kroketten tegengekomen maar nog geen veganistische. Toen mijn oog op deze vegan kroketten van de Vegetarische Slager viel, wilde ik deze toch wel eens een kans geven. Ik was bijvoorbeeld erg benieuwd naar hoe de Vegetarische Slager de boter uit een normale kroket zou nabootsen.

Ingrediënten

59% LUPINE STRUCTUUR* (water, LUPINEMEEL*, verdikkingsmiddel: natriumalginaat), TARWEBLOEM* (bevat ROGGE), palmolie*, ui*, gist, zout, maïszetmeel*, verdikkingsmiddelen: carrageen en guarpitmeel, voedingszuur: citroenzuur, emulgator: lecithinen (SOJA), gember*, kardemom*, nootmuskaat*, kruidnagel*, foelie*, komijnzaad*, peper*, peterselie*. Geproduceerd in een fabriek waar ook pinda’s en noten worden verwerkt. * van biologische oorsprong.

Zo te zien zitten er geen rare dingen in de vegan kroketten en wat me opvalt is dat er erg veel kruiden inzitten. De kroket is gebaseerd op lupine. Ik had al eerder van dit ingrediënt gehoord, maar ik had eigenlijk geen idee wat het was. Na wat onderzoek blijkt dat het een peulvrucht is met nogal wat healthy benefits: lupine bevat bijvoorbeeld erg veel eiwitten (36 gram per 100 gram!) en vezels (19 gram per 100 gram) en heeft veel goede voedingsstoffen zoals calcium en zink. Zoals we hieronder bij de voedingswaarden zien, is de kroket zelf wat minder gezond, maar ik vind ook niet dat je anders mag verwachten van een kroket. Vegan eten staat namelijk niet gelijk aan gezond eten. Wel heeft de kroket gemiddeld gezien ongeveer 50kcal minder dan een normale kroket.  

Voedingswaarden

Per 100 Gram:

  • Energie                     741 kJ (177 kcal)
  • Vet                             8.6 g
    Waarvan verzadigd 4.4 g
  • Koolhydraten         19.4 g
  • Waarvan suikers. 0.8 g
  • Voedingsvezel         2 g
  • Eiwitten                    4.5 g
  • Zout                     1.3 g  

Review

De kroketten kosten €3,15 per 3 stuks, een prijs waarover wellicht te twisten valt. Het is relatief duur, gezien je bijvoorbeeld 8 normale AH huismerk kroketten kan kopen voor €2,47. Maar weet je, eigenlijk vind ik het juist goed dat iets ongezonds wat duurder is. Zo koop je dit minder vaak.

Mijn eerste reactie toen ik deze vegan kroketten uit de verpakking haalde, was de gedachte dat het echt flinke jongens zijn! Ze wegen 100 gram per stuk en zijn langer dan een normale kroket. Na 6 á 7 minuten frituren kon ik mijn tanden erin zetten. De kroketten hebben een lekkere crunchy laag, waarna je mond getrakteerd wordt op contrasterende lupineragout. De Vegetarische Slager heeft de structuur van boter goed weten na te bootsen met het lupinemeel.

Deze kroket maakt mijn nare ervaring met de Beyond Meat burger echt helemaal goed, maar misschien komt dat ook wel omdat je bij een normale kroket (of bitterbal) eigenlijk ook nooit echt vlees proeft, omdat er maar weinig van inzit. Ik vond dat deze kroket enorm veel en een kruidige smaak had, veel meer dan een normale kroket. Ik denk dat als je deze aan een niet-veganist geeft, diegene niet eens zal merken dat hij een veganistische kroket eet.  Dit is echt een aanrader!

Waar zijn de vegan kroketten te koop?

O.a. bij de Albert Heijn en Jumbo.

Nog meer reviews van vegan vleesvervangers?

Bekijk dan eens deze reviews:

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker