Getest: sojabrokken

door Simone

Sojabrokken. Lekker klinkt het niet, hè? Waarschijnlijk dacht je meteen aan hondenbrokken. Toch móest en zóu ik dit proberen. Ik ben namelijk dol op stoofpotjes, en ik zocht een goede vervanger voor stoofvlees. Na een beetje rondzoeken en rondvragen kwam ik bij sojabrokken uit.

Wat is het?
Van deze verpakking sojabrokken die ik kocht bij de toko werd ik niet heel veel wijzer. Er staat op dat het gemaakt is van sojameel, maar hoe het in vredesnaam die vorm heeft gekregen? Na wat onderzoek blijkt dat sojabrokken bestaan uit sojabonen die ontvet zijn. Na het ontvetten wordt het gepoft. Dat verklaart het uiterlijk al wat meer. Het lijkt ook een beetje op gefrituurde tahoe, maar dan hard.
Sojabrokken zijn eigenlijk in verschillende grootten te koop. Omdat ik graag stoofpotjes wilde maken, heb ik sojabrokken gekocht ter grootte van stukjes rundvlees, maar je hebt ook enorm kleine sojabrokken.
 
Voedingswaarden
Gek genoeg waren er geen voedingswaarden op dit product te vinden. Gezien de voedingswaarden van sojabrokken van verschillende merken niet heel erg van elkaar zullen verschillen, laat ik hieronder de voedingswaarden zien van de sojabrokken van Ekoplaza (per 100 gram). Zoals je kunt zien zijn sojabrokken echt een eiwitbom en hebben ze ook ontzettend veel vezels! Lekker voedzaam dus. 
 
Energie                    348 kcal (1461 kJ)
Vet                            7.3 gram
  Waarvan verzadigd  1 gram
Koolhydraten      15.4 gram
  Waarvan suikers    10 gram
Vezels                 20.7 gram
Eiwit                    44.6 gram
Zout                    0.02 gram
 
Hoe gebruik je het?
Er zijn eigenlijk twee manieren om sojabrokken te gebruiken. De eerste manier is koken in ruim water, totdat ze helemaal tot de kern zacht zijn. Vervolgens knijp je ze uit en/of bak je ze droog. Met kleine sojabrokjes kun je op deze manier “gehakt” maken. Vergeet de brokken niet lekker te kruiden, sojabrokken zijn vrij smaakloos (of nouja, ze smaken een beetje naar soja)!
De tweede manier is de sojabrokken gebruiken in een stoofpot, daar kook je de sojabrokken namelijk al in vocht.  Nu kun je sojabrokken natuurlijk niet vergelijken met rundvlees: de sojabrokken hoef je veel korter te stoven. Houd ook rekening met dat de sojabrokken veel vocht opnemen, dus wellicht heb je wat meer vocht nodig dan staat in een eventueel recept die je gebruikt.
 
Wat vond ik er van?
Ik heb twee keer voor twee personen met een zak van 200 gram gedaan. Ik heb dus 50 gram per persoon per keer gerekend. Dat klinkt als enorm weinig, maar het was juist veel te veel. De sojabrokken vullen namelijk ontzettend! Een keer had ik namelijk (non-)boeuf bourguignon gemaakt en 50 gram per persoon aangehouden, maar uiteindelijk leek het alsof ik het gerecht voor zes personen had gemaakt in plaats van twee (ik had de stoofpot wel flink gevuld met wortel, champignons en deze spekjes van Vivera). De andere keer had ik rendang gemaakt en toen hadden we ongeveer 40 gram per persoon gebruikt. We konden toen twee keer op scheppen. Een ideale portie sojabrokken is denk ik daarom ongeveer 30 à 40 gram per persoon – het ligt er een beetje aan of je een grote eter bent of niet. 
Het belangrijkste om te vertellen is natuurlijk; is het lekker en is het een goed substituut? Ik moet als eerst zeggen: er zijn twee typen vleesvervangers. Vleesvervangers die pretenderen vlees te zijn, en vleesvervangers die vlees op een andere manier vervangen, bijvoorbeeld omdat ze veel eiwitten hebben, zoals tahoe of tempeh. De sojabrokken vallen onder de laatste categorie. Wat dat betreft vind ik het een enorm goede vervanger van stoofvlees: het neemt lekker de smaken op van de stoofpot en het is lekker zacht. De structuur is moeilijk te omschrijven: het is een beetje sponsachtig, maar niet op een verkeerde manier. Ook heeft het wel iets vezeligs. Wel blijf je een lichte sojasmaak proeven, maar dat stoort mij niet. Immers heeft vlees ook gewoon een eigen smaak die je altijd blijft proeven. Ik ben in ieder geval blij dat ik nog steeds de stoofpotjes kan maken die ik altijd lekker vond!
 
Te koop bij
O.a. toko, Ekoplaza, Notenshop maar tegenwoordig ook Jumbo. De zak die ik kocht kostte ongeveer €4 voor 200 gram. Daar kun je met twee personen dus minstens twee keer van eten, met een beetje geluk drie keer. Je hebt ook goedkopere, bijvoorbeeld €2,75 voor 250 gram, maar dat zijn weer kleinere sojabrokken en ik wilde per se deze grootte hebben.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een reactie achter

UA-155859823-1