Getest: Naturli gehakt

door Simone
Getest / review: Naturli gehakt


Ik heb nog niet zo lang geleden besloten vegan te willen eten en ik hield wel echt van gerechten met goed vlees. Ook al mis ik de smaak van vlees nu niet echt, ik mis wel dat ik sommige gerechten opeens niet meer kan maken. Ik was daarom toch wel nieuwsgierig naar echte vleesvervangers, zoals dit plantaardige gehakt van het Deense merk Naturli. Ik zit in een Facebookgroep voor veganisten(-to-be) en iemand anders vroeg wat het beste plantaardige gehakt was. Velen noemden dit gehakt met stipt op nummer één. Dit gehakt zou namelijk zó goed zijn dat je het verschil niet zou kunnen merken. Challenge accepted.

Ingrediënten

Gerehydrateerd SOJA-eiwit / isolaat (58%), water, kokosolie, SOJA-meel, TARWE-gluten, AMANDEL, stuiverbroodpaddestoel, tomaat, gefermenteerde dextrose, tapiocazetmeel, zout, mouttract (GERST), kleurstof (rode biet), natuurlijk smaakstof, maltodextrine, stabilisator (methylcellulose).

Ik vind een ingrediëntenlijst altijd interessant, want soms staan er dingen op waarvan je geen idee hebt wat het eigenlijk is. Ik zette mijn vraagtekens bij tapiocazetmeel, maltodextrine en methulcellulose, dus ik zocht het op. Tapiocazetmeel is zetmeel gemaakt van cassavewortel. Maltodextrine is een koolhydraat dat uit mais wordt gewonnen. Methylcellulose is een koolhydraat uit hout. Allemaal zuivere koffie en hartstikke plantaardig dus.

Voedingswaarden

Per 100 Gram:

  • Energie                   814 kJ (202 kcal)
  • Vet                           10 g
    Waarvan verzadigd 8 g
  • Koolhydraten        6.2 g
    Waarvan suikers   1.5 g
  • Voedingsvezel       3.8 g
  • Eiwitten                 18 g
  • Zout                       1.2 g  

Net zoals ik bij de test met de veganistische kroketten van de Vegetarische Slager heb gedaan, vind ik het leuk om de voedingswaarden van het te testen product met het échte vlees te vergelijken. Het Naturli gehakt bevat per 100 gram ongeveer 30kcal minder dan runder- of kipgehakt. Er zitten meer vetten in runder- of kipgehakt, maar er zitten wel meer verzadigde vetten (de ongezondere vetten) in het Naturli gehakt. Dit komt waarschijnlijk door de toegevoegde kokoslie. In runder- of kipgehakt zitten helemaal geen vezels, en in het gehakt van Naturli wel. Dat betekent dat je je meer verzadigd voelt na het eten van dit gehakt. Qua eiwitten zitten beide gehaktsoorten ongeveer gelijk. Wel zit er meer zout in het Naturli gehakt. Uiteindelijk is het vegan gehakt dus iets ongezonder dan normaal gehakt, maar het heeft wel minder calorieën en meer vezels, wat weer beter is voor de lijn.  

Naturli gehakt: de test

De look en “feel”

Het gehakt is bij Albert Heijn te koop en kost €3,89 voor 400 gram, iets duurder dan runder- of kipgehakt. Het plantaardige gehakt ziet er uit als echt gehakt: het heeft ongeveer dezelfde kleur. Dit komt door de rode biet is toegevoegd, iets wat je wel vaker ziet bij vleesvervangers. Als ik het gehakt uit de verpakking haal, zit er net zoals echt gehakt ook zo’n velletje aan dat vocht opvangt. Het gehakt heeft geen sterke geur, en daar ben ik blij mee. Dat betekent dat het gehakt waarschijnlijk niet heel veel smaak heeft. Als ik het in de pan doe, komt er verder ook weinig geur vrij. Ook bruint het net zoals echt gehakt. Alleen heeft het – zoals te verwachten – niet dezelfde structuur als echt gehakt, maar dat maakt niet uit. Ik heb alles fijngehakt zodat er – net zoals bij echt gehakt – geen klonten met “vlees” zouden zijn.

De smaak

Het scheen te zijn dat dit gehakt weinig smaak had en toevoeging van wat zout en kruiden zou noodzaak zijn. Dat is natuurlijk een goed ding: normaal gehakt heeft (behalve vleessmaak) ook niet echt een eigen, bijzondere smaak. Het gehakt proeft naturel wel een beetje vleesachtig, en die smaak blijf je ook wel een beetje proeven. Zelfs nadat je het hebt gekruid. Echter, ik vind het geen vieze smaak.

De structuur

De structuur van het vegan gehakt is geen 1-op-1 en dat mag je ook niet verwachten vind ik. Het is ietsje zachter dan normaal gehakt,  maar het komt wel enorm veel in de buurt. Vooral te bedenken dat je gehakt nooit puur eet en de context er om heen moet zien. Het fijne aan dit gehakt is overigens dat het erg geschikt is om balletjes mee te draaien! Het blijft goed aan elkaar plakken.

Conclusie

Ik heb oprecht een goede vervanger gevonden voor runder- of kipgehakt en kan nu weer gewoon de gerechten maken die ik altijd al maakte! En ja: ik weet zeker dat je hier vleeseters ook blij mee kan maken.

Nog meer reviews van vegan vleesvervangers?

Bekijk dan eens deze reviews:

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker