Getest: Moving Mountains burger

door Simone

Het leven gaat niet altijd over rozen, en een goede vleesvervanger vinden ook niet. Tenminste, een vleesvervanger die pretendeert vlees te zijn. Ik boekte succes met de Vivera spekjes en het Naturli gehakt, maar ik verklap nu alvast dat de Moving Mountains burger het voor mij niet was. Waarom? Lees verder!

Ingrediënten

Water, groente (oesterzwam, champignon, ui, rode biet), plantaardig eiwit (SOJA, SOJA isolaat, erwteneiwit isolaat, TARWEgluten, TARWEbloem), plantaardige olie (kokosnoot), natuurlijke smaakstof, voedingsvezels (HAVER), methylcellulose , zout, azijn, GERSTmoutextract, melkzuur, citroensap, ascorbinezuur, vitamine B12.  

Voedingswaarde

Per 100 gr

  • Energie                           1037 kJ / 250 kcal
  • Vet                                   17.6g  
    Waarvan Verzadigd    15.7g
  • Koolhydraten                7.2g  
    Waarvan Suikers        0.8g
  • Vezels                             5.6g
  • Eiwit                               15.3g
  • Zout                                1.3g  

Elke burger weegt ongeveer 113 gram. Deze burger is het bewijs dat veganistisch eten echt niet gezond hoeft te zijn. De burger bevat enorm veel verzadigde vetten en zout! Een normale runderhamburger bevat minder calorieën (217 kcal), veel minder verzadigd vet (6,3 gram), minder koolhydraten (3,8 gram) en meer eiwitten (16,9 gram). Qua voedingswaarden is deze burger alleen maar gezonder op gebied van vezels: een runderhamburger heeft slechts 0,4 gram vezels per 100 gram. Als toevoeging heeft de burger nog 3.1µg per 100 gram aan vitamine B12: 124% van de ADH.  

De test

De Moving Mountains burgers zijn te koop bij Jumbo en gingen voor €4,99 per twee stuks mijn mandje in. Erg duur, maar volgens velen zijn de burgers fantastisch. Hij zou revolutionair zijn. Met zo’n claims wilde ik ze natuurlijk graag proberen.

Ik besloot de Moving Mountains burger te gebruiken zoals hij hoort: in een broodje. Ik heb de burger expres niet geproefd zonder dat hij gebruikt wordt als hamburger op een broodje, daar zijn ze ook niet voor bedoeld. De burger zou moeten “bloeden”, maar dit heb ik niet gezien. De structuur is echt prima, het lijkt op die van een normale hamburger.

Er is echter één ding wat mij vanaf het begin al stoorde. Toen ik de verpakking opende en aan de hamburgers rook, werd ik niet vrolijk. Het rook naar de Beyond Meat burgers. Ik vond het stinken. Het rook verre van naar vlees. Naar mijn idee rook het chemisch. Zo indringend was de geur, zo indringend was de smaak. Dit ging zelfs door de smaakvolle Bloody Mary saus. Ik heb de hele dag met een vieze nasmaak in mijn mond gelopen.

Qua uiterlijk en qua structuur lijken de burgers wellicht op échte burgers, maar de optelsom is verder makkelijk te maken: de burgers zijn ongezond (aan de andere kant: ze pretenderen ook niet gezond te zijn), de burgers zijn duur en de burgers vind ik niet lekker. Deze koop ik dus niet meer!

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker