Gepofte zoete aardappel met gerookte biet en Granny Smith

door Simone
Gepofte zoete aardappel met gerookte biet en Granny Smith

Dit recept is z’n smaakbom en zó simpel, je hoeft er bijna niets voor te doen! Ik houd eigenlijk helemaal niet van bietjes, maar sinds ik een keer gerookte bietjes had gegeten, was ik om. De aarde-achtige smaak van de biet valt dan namelijk weg. Ik wilde er daarom graag nog zelf een recept mee maken. Ik besloot te gaan voor een smaakexplosie in een gepofte zoete aardappel.

Wat veroorzaakt die smaakexplosie dan? Ten eerste is de gepofte zoete aardappel extra zoet doordat het karamellisseert in de oven. Verder is de aardappel gevuld met de zure Granny Smith appel, die op zijn beurt weer is gemarineerd in gember. Dat klinkt als iets wat veel tijd kost, maar in feite schep je de appel om in gehakte gember. Walnoot zorgt voor een lichtbittere en nootachtig element en verse basilicum zorgt nog voor iets fris. En dan heb je natuurlijk nog de gerookte biet! De bietjes heb ik gerookt met een rookpistool, en ik begrijp dat niet elke thuiskok dit heeft. Je kunt dit heel makkelijk vervangen met liquid smoke. Duurt ook nog eens een stuk korter dan met een rookpistool.

Inspiratie nodig wat je nog met vloeibaar rookaroma kunt doen? Bekijk dan eens deze vegan pompoenpizza met hazelnoot en asperges (en gerookte biet :))

Gepofte zoete aardappel met gerookte biet en Granny Smith

Print
Personen: 4
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 4 zoete aardappelen (ong. 300 gr per stuk)
  • 250 gr fijngesneden bietjes (voor het gemak koop ik altijd deze)
  • 1 granny smith appel
  • 2 tl gehakte gember
  • 4 tl water
  • 70 gr walnoot
  • handje verse basilicum
  • 2 tl liquid smoke OF rookpistool met hickory hout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Prik met een vork wat gaatjes in de zoete aardappels. Wikkel ze in aluminiumfolie, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en doe ze 60 minuten in de oven.
  2. Doe ondertussen de bietjes in het ziplockzakje en rook ze met het rookpistool. Doe het zakje goed dicht zodat de rook goed in het zakje kan blijven zitten. Meng de bietjes soms ook even door elkaar zodat alle stukjes even rokerig zijn. Gebruik je liquid smoke? Meng dan de bietjes met 1 á 2 tl liquid smoke.
  3. Hak de walnoten grof in stukjes.
  4. Begin 10 minuten voordat de zoete aardappel klaar is met de appel in kleine stukjes te snijden.  Snijd ze ongeveer in stukjes van 0,5 cm bij 0,5 cm. Leng in een kommetje de gehakte gember aan met 4 tl water. Roer de appel er goed door.
  5. Haal de zoete aardappel uit de oven, haal het aluminiumfolie eraf en snijd de zoete aardappel in het midden open. Vul ze met de gerookte bietjes, de in gember gemarineerde appel, en walnoot. Garneer met verse basilicum.

Notities

Benodigd:

  • bakpapier
  • aluminiumfolie
  • evt. rookpistool + hickory wood om te roken
  • ziplockzakje

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker