Falafel bowl met zhug

door Simone
Falafel bowl met zhug

Boekweit: ik had er sinds kort nog nooit mee gekookt, totdat ik het nodig had om een recept uit een kookboek te maken. Omdat ik zo’n ingrediënt dat ik eigenlijk nooit gebruik(te) niet wilde laten verstoffen in mijn kast, wilde ik er graag iets mee koken. Mijn trouwe volgers weten dat ik gek ben op Aziatisch eten, maar daar vond ik boekweit (in de pure vorm) niet heel geschikt voor. Omdat ik boekweit een beetje een kruising vindt tussen parelcouscous en bulgur, wilde ik graag de Midden-Oosterse kant op. Boekweit is trouwens geen graan (al proeft het wel zo), het is een vrucht. Dat maakt het heel geschikt voor mensen die glutenvrij eten. Ik besloot de boekweit te gebruiken voor in een bowl: een falafel bowl met zhug.

Falafel kennen we allemaal denk ik wel, maar de falafel uit de supermarkt is zóveel anders dan hoe het hoort. In het Midden-Oosten wordt falafel niet gebakken, maar gefrituurd. Ook heeft het veel meer (en een andere) smaak dan de falafel uit de supermarkt, en is de falafel uit de supermarkt vaak aan de droge kant. Ik wilde voor deze bowl dan ook graag zelf falafel maken. Het is absoluut niet moeilijk, maar je hebt wel een beetje tijd nodig omdat de falafel een uur in de koelkast moet zodat het wat steviger wordt.

Wellicht vroeg je je twee alinea’s geleden af: wat is dan zhug? Zhug is een pittige, kruidige saus met als herkomst Jemen. Ook in Israël eten ze dit veel. Het bestaat onder andere uit verse koriander, verse peterselie, komijn, kardemom en korianderzaad. Zhug wordt net zoals sambal overal bij gegeten, vooral ook bij falafel.

Behalve boekweit, zelfgemaakte falafel en zhug zit er natuurlijk nog veel meer in deze bowl! De falafel bowl is gevuld met tomaat, komkommer, kalamata olijven, gedroogde abrikoos en gegrilde aubergine bestreken met za’atar. Za’atar is een specerijenmix uit het Midden-Oosten met onder andere sumac, oregano en sesamzaad. Het is onder andere te koop bij Albert Heijn. De tomaat en komkommer zorgen voor een fris element tegenover de gefrituurde falafel en gegrilde aubergine, terwijl de zoete abrikoos goed afsteekt tegen de zoute kalamata olijven.

Ohja, schrik niet van de ingrediëntenlijst, want een groot deel gebruik je dubbel!

Tip: fan van de Midden-Oosterse keukens? Maak dan ook eens deze loaded zoete aardappelfriet met harissa bloemkoolwings, granaatappel en pistache!

Falafel bowl met zhug
Falafel bowl met zhug

Falafel bowl met zhug

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Falafel

  • 250 gr kikkererwten
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • handje verse koriander
  • handje verse peterselie
  • 1 tl zout
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el kikkererwtenmeel
  •  flink wat zonnebloemolie om in te bakken/frituren

Zhug

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 of 2 groene pepers (alternatief: rode peper)
  • 15 gr verse koriander
  • 15 gr verse peterselie
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • sap van een halve citroen

Bowl

  • 1 aubergine
  • 1 el za'atar
  • 2 (grote) tomaten
  • halve komkommer
  • 50 gr gedroogde abrikoos
  • 100 gr boekweit
  • 100 gr (ontpitte) kalamata olijven
  • zout

Instructies

  1. Eerst gaan we de falafel maken. Lek de kikkererwten goed uit en dep ze daarna droog. Snijd het sjalotje en de teentjes knoflook fijn. Doe alle ingrediënten voor de falafel in de hakmolen, behalve de zonnebloemolie. Het mengsel mag niet te glad worden. Haal het mengsel uit de hakmolen en vorm er balletjes van. Leg op een bord met vershoudfolie er over heen en zet 1 uur in de koelkast.
  2. Nu gaan we de zhug maken. Maak de hakmolen schoon. Hak de knoflook en pepers fijn en doe alle ingrediënten voor de zhug in de hakmolen. Meng tot een glad geheel. Wil je het iets minder dik? Voeg dan nog een eetlepel olijfolie toe. Zet in de koelkast totdat je het nodig hebt.
  3. Nu gaan we de rest van de bowl klaarmaken. Snijd de aubergine in plakken, bestrooi met zout en laat uitlekken in een vergiet. Ondertussen snijd je de tomaten fijn, de komkommer in kwartjes en de abrikozen in kleine stukjes. Kook de boekweit volgens de verpakking gaar.
  4. Druk de aubergines met een vork tegen het vergiet zodat het overtollige water eruit gaat. Meng de za'atar met 1.5 el olie en gebruik een kwastje om de aubergine er aan beide kanten mee te bestrijken. Grill de aubergineplakken aan beide kanten totdat je grillstrepen krijgt.
  5. Verhit een koekenpan met een flinke laag zonnebloemolie (ongeveer 1 á 2 cm). Als de olie heet is (als er rook vanaf komt), doe je de falafel in de pan met een schuimspaan. Bak ongeveer 30 seconden of totdat ze ze bruin zijn, en keer dan voorzichtig om. Tip: zit niet te veel aan de falafel omdat het fragiel is en uit elkaar kan vallen. Laat de falafel even uitlekken op keukenpapier voordat je het serveert.
  6. Doe alles samen in een bowl en doe de zhug erover of erbij.

Notities

Benodigd:

  • hakmolen/keukenmachine
  • vershoudfolie
  • vergiet
  • grillpan
  • kwastje
  • schuimspaan
  • keukenpapier

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker