Home Vegan receptenHoofdgerecht Falafel bowl met zhug

Falafel bowl met zhug

door Simone
0 reactie
Falafel bowl met zhug

Boekweit: ik had er sinds kort nog nooit mee gekookt, totdat ik het nodig had om een recept uit een kookboek te maken. Omdat ik zo’n ingrediënt dat ik eigenlijk nooit gebruik(te) niet wilde laten verstoffen in mijn kast, wilde ik er graag iets mee koken. Mijn trouwe volgers weten dat ik gek ben op Aziatisch eten, maar daar vond ik boekweit (in de pure vorm) niet heel geschikt voor. Omdat ik boekweit een beetje een kruising vindt tussen parelcouscous en bulgur, wilde ik graag de Midden-Oosterse kant op. Boekweit is trouwens geen graan (al proeft het wel zo), het is een vrucht. Dat maakt het heel geschikt voor mensen die glutenvrij eten. Ik besloot de boekweit te gebruiken voor in een bowl: een falafel bowl met zhug.

Falafel kennen we allemaal denk ik wel, maar de falafel uit de supermarkt is zóveel anders dan hoe het hoort. In het Midden-Oosten wordt falafel niet gebakken, maar gefrituurd. Ook heeft het veel meer (en een andere) smaak dan de falafel uit de supermarkt, en is de falafel uit de supermarkt vaak aan de droge kant. Ik wilde voor deze bowl dan ook graag zelf falafel maken. Het is absoluut niet moeilijk, maar je hebt wel een beetje tijd nodig omdat de falafel een uur in de koelkast moet zodat het wat steviger wordt.

Wellicht vroeg je je twee alinea’s geleden af: wat is dan zhug? Zhug is een pittige, kruidige saus met als herkomst Jemen. Ook in Israël eten ze dit veel. Het bestaat onder andere uit verse koriander, verse peterselie, komijn, kardemom en korianderzaad. Zhug wordt net zoals sambal overal bij gegeten, vooral ook bij falafel.

Behalve boekweit, zelfgemaakte falafel en zhug zit er natuurlijk nog veel meer in deze bowl! De falafel bowl is gevuld met tomaat, komkommer, kalamata olijven, gedroogde abrikoos en gegrilde aubergine bestreken met za’atar. Za’atar is een specerijenmix uit het Midden-Oosten met onder andere sumac, oregano en sesamzaad. Het is onder andere te koop bij Albert Heijn. De tomaat en komkommer zorgen voor een fris element tegenover de gefrituurde falafel en gegrilde aubergine, terwijl de zoete abrikoos goed afsteekt tegen de zoute kalamata olijven.

Ohja, schrik niet van de ingrediëntenlijst, want een groot deel gebruik je dubbel!

Tip: fan van de Midden-Oosterse keukens? Maak dan ook eens deze loaded zoete aardappelfriet met harissa bloemkoolwings, granaatappel en pistache!

Falafel bowl met zhug
Heb jij dit recept gemaakt?
Tag me op Instagram met @deveganfijnproever en #deveganfijnproever

Laat een reactie achter