Broodje vegan hot honey tofu

door Simone
Broodje vegan hot honey tofu


Hot honey is een steeds meer populaire trend in Amerika. Het is eigenlijk niets meer dan honing waar rode peper in heeft getrokken. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klonk wel eigenlijk als een fantastisch idee. Zoet en pittig is sowieso altijd wel een goede combinatie, vind ik. Ik wilde daarom ook graag (iets met) hot honey maken. Maar… honing is natuurlijk niet vegan (wel plantaardig). Gelukkig zijn er goede alternatieven voor honing, zoals ahornsiroop en agavesiroop. Ik ging daarom aan de slag met ahornsiroop een lekker broodje vegan hot honey tofu.

Ik heb geen batch vegan hot honey gemaakt, wat je normaliter wellicht zou doen, maar slechts de hoeveelheid die nodig is voor dit recept. Dit met zero waste op het oog. Ik heb de tofu daarom gemarineerd in mengsel van ahornsiroop, rode peper, knoflook en een beetje sap van een sinaasappel. Houd je van pittiger? Gebruik gerust 2 rode pepers of een pittigere variant, zoals rawit of madame jeannette.

Het broodje is verder belegd met gegrilde paprika en komkommer. Paprika is van zichzelf een beetje zoet, dus het zorgt voor een goede tegenhanger voor het pittige van de vegan hot honey. Voor het recept heb ik de paprika niet gebakken, omdat grillen net een wat andere smaak en textuur geeft. Door het te grillen blijft het redelijk knapperig en komt er toch een wat kruidigere smaak naar voren.
Bij iets wat zoet-pittig is, is een fris component altijd wel welkom. De komkommer vervult deze rol op dit broodje.

Wil jij meer weten over tofu?

In dit artikel vertel ik je er alles over. Van de soorten tot de voedingswaarden, tot hoe tofu smaakt geeft tot praktijkvoorbeelden wat je er allemaal mee kunt doen!

Broodje vegan hot honey tofu

Broodje vegan hot honey tofu

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 1 rode peper - Wil je het pittiger? Probeer dan eens rawit of madame jeannette
 • 2 teentjes knoflook
 • 9 el ahornsiroop
 • 6 el sap van een sinaasappel (= ongeveer een halve sinaasappel)
 • 300 gr tofu
 • olie om in te bakken
 • 1 paprika
 • 1/3 komkommer
 • 2 broodjes

Instructies

 1. Snijd de rode pepers en knoflook fijn. Meng met de ahornsiroop en sinaasappelsap in een kommetje. Snijd de tofu in plakken, en kerf de plakken kruislings in (niet tot de bodem!). Schenk bijna alle vegan hot honey in een platte schaal. Leg de tofu erin met de gekerfte kant naar beneden. Verdeel het overige deel vegan hot honey over de  Laat (minimaal) 1 uur marineren. Hoe pittiger je het wil, hoe langer je het moet laten marineren.
 2. Snijd paprika in grote plakken en de komkommer in plakjes. Verhit een grillpan en grill de paprika totdat het grillstrepen krijgt. Draai dan om totdat het aan de andere kant grillstrepen krijgt.
 3. Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de tofu 3-4 minuten aan beide kanten, of totdat de tofu begint te karamelliseren.
 4. Beleg de broodjes met de tofu, paprika, en komkommer. Giet er wat overgebleven marinade over.

Notities

Benodigd:

 • grillpan

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker