Boerenkoolsoep met kokos en sinaasappel

door Simone
Boerenkoolsoep met zelfgemaakte croutons, kokos en sinaasappel

De temperaturen beginnen langzaamaan te dalen. Des te meer reden voor een lekker soepje. Deze boerenkoolsoep klinkt wellicht wat winters omdat boerenkool natuurlijk in het seizoen is, maar de soep heeft toch een zomerse touch. Een goede keuze dus als je wil koken met seizoensgroenten, maar toch nog even een beetje in de zomer wil blijven hangen 😉

Snelle, simpele vegan soep

Deze soep is supersimpel en ook nog eens supersnel klaar. Ook heb je veel ingrediënten waarschijnlijk al in huis. Dat maakt het een ideale soep voor als je op je budget moet letten. Een mooie bijkomstigheid is dat boerenkool veel vezels bevat. Daardoor vult de soep ook nog eens goed.

Boerenkool: supergezond

Wist je dat boerenkool echt mega gezond is? Het is namelijk (onder andere!) rijk aan:

  • Vitamine A, C en K
  • IJzer
  • Omega-3 vetzuren
  • Calcium (meer dan melk!)
  • Anti-oxidanten

IJzer en vitamine C zijn daarbij een goede combinatie: ijzer wordt namelijk beter opgenomen in je lichaam als je het eet met vitamine C. Dat is essentieel voor vegans, omdat het ijzer uit groenten, non-heemijzer, iets minder goed wordt opgenomen in je lichaam dan ijzer uit dierlijke producten (heemijzer).

Zelfgemaakte croutons

Zelf croutons maken is simpeler en sneller dan je denkt. Het leuke is ook dat je ze de smaak kan geven die je wil. Voor dit recept maak je zelf gember-knoflookcroutons. Het enige wat je hoeft te doen, is (oud) brood in stukjes snijden, er een beetje olie bij doen en de gewenste extra smaakmakers (in dit geval dus gember en knoflook). Je doet het 10 minuten in de oven, et voila! Je eigen heerlijke zelfgemaakte croutons. Ook een ideale manier om oud brood op te maken: je hoeft namelijk niet per se vers brood te gebruiken. Lekker zero waste dus.

Lekkere combo?

Bevalt de combinatie boerenkool met sinaasappel je wel? Ik gebruikte dit in een eerder recept: warme winterse salade met sinaasappel-agavedressing.

Boerenkoolsoep met zelfgemaakte croutons, kokos en sinaasappel

Boerenkoolsoep met kokos en sinaasappel

Print
Personen: 4 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Boerenkoolsoep

  • 300 gr boerenkool
  • 800 ml kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 sinaasappel

Gember-knoflookcroutons

  • 4 sneetjes brood van je favoriete brood (ik gebruikte maisbrood)
  • 1,5 tl gehakte gember
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 0,5 - 1 tl knoflookpoeder (naar smaak)
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en beleg een bakplaat met bakpapier. Snijd de sneetjes brood in vierkantjes en doe in een kom. Meng de gember met de olijfolie en het gemberpoeder en knoflookpoeder. Voeg toe aan de stukjes brood. Verdeel het brood over het bakpapier en bak voor 10 minuten.
  2. Verhit een soeppan met een scheutje olijfolie en voeg de boerenkool toe. Bak kort mee en voeg de kokosmelk, 1 liter water en het groentebouillionblokje toe. Laat 15 minuten koken. Doe de soep in kommen en rasp er sinaasappelschil over. Als je het lekker vindt, kun je er ook nog een kneepje sinaasappelsap in doen. 

Notities

07

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker