Bloemkoolsteak uit de oven met pistachekorst

door Simone

Kennen jullie het kookprogramma Masterchef? Mijn vriend en ik keken altijd de Australische versie. Elke week kwam er een zogeheten mystery box voorbij. De jury had dan een doos met ingrediënten samengesteld en de kandidaten moesten er dan iets mee koken. Dit leek mijzelf hartstikke leuk omdat je júist creatief gaat nadenken als je een paar ingrediënten móet gebruiken. Mijn vriend maakte een “mystery box” van de volgende ingrediënten: witte chocolade, wortel, pistache, sojasaus, kaneel en bloemkool. Ik koos pistache, kaneel en bloemkool. Daaruit volgde een recept voor bloemkoolsteak uit de oven!

Deze bloemkoolsteak uit de oven is een fusion van Midden-Oosters en Nederlands eten. De bloemkool is namelijk gekruid met onder andere kaneel en kurkuma, en heeft een knapperige en lichtzoete korst van pistache. Kaneel vind je veel terug in zowel de Nederlandse keuken als in het Midden-Oosten. De bloemkoolsteak serveer je op een bedje van gestampte aardappel (dit is duidelijk het Nederlandse onderdeel)(en oké, “een bedje van gestampte aardappel klinkt niet zo fancy als ik zou willen). Om het extra voedzaam te maken, heb ik kidneybonen tussen de stamp gedaan, maar kikkererwten kunnen ook goed! Voor een frisse touch aan het gerecht, garneer je het met munt en granaatappel.

Tip!

Zoek je nog een meer recepten met aardappelstamp? Probeer eens deze vegan aardappelstamppot met Japanse twist!

Zoek je nog meer vegan Midden-Oosterse recepten? Probeer dan eens de volgende recepten:

Bloemkoolsteak met pistachekorst

Bloemkoolsteak met pistachekorst, granaatappelpitjes en munt

Print
Personen: 2
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Bloemkoolsteak met pistachekorst
  • een middelgrote bloemkool
  • kaneelpoeder
  • komijnpoeder
  • kurkumapoeder
  • 100 gr gepelde pistachenoten
  • 3 el olijfolie
Aardappelstamp
  • 200 gr geschilde aardappelen
  • 200 gr kidneybonen (geen paarsige kleur? Kies dan kikkererwten)
  • 2 tl knoflookpoeder
  • zout naar smaak
Garnering
  • 80 gr granaatappelpitjes
  • verse munt

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg op je bakplaat bakpapier. Haal de bladeren van de bloemkool eraf en snijd de bloemkool in plakken van ongeveer 1,5 à 2 cm dik. (Als het goed is, krijg je meer plakken dan voor twee personen, maar ik heb er rekening mee gehouden dat ieder nog een extra stuk wil). Leg de bloemkoolplakken op het bakpapier en bestrooi gelijk met de komijn, kurkuma en kaneel, zodat de bloemkool een mooi laagje heeft van de specerijen. In verhouding mag er meer kaneelpoeder op dan de andere specerijen. Spray een beetje bakspray over de bloemkool (olie).
  2. Doe de gepelde pistachenoten met de olijfolie in de hakmolen. De pistache mag niet helemaal fijn worden maar ook niet te grof, het moet een mooie crunchy laag worden. Verdeel het mengsel met twee lepels over de bloemkoolplakken. Doe de bloemkool 30 minuten in de oven.
  3. Zet, wanneer de bloemkool al 10 minuten in de oven zit, een pan met water op. Schil ondertussen de aardappelen. Giet de kidneybonen/kikkererwten af. Voeg als het water kookt, de aardappelen en de kidneybonen/kikkererwten toe. Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je het water af. Stamp het geheel. Voeg de knoflookpoeder toe en roer goed. Voeg zout toe naar smaak.
  4. Wanneer de bloemkool klaar is, schep eerst de stamp op een bord, met daar bovenop een bloemkoolsteak. Garneer met lekker veel granaatappelpitjes en verse munt.

Notities

Benodigd:

  • bakpapier
  • bakspray
  • hakmolen/keukenmachine
  • stampotstamper (anders een vork)

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker