BBQ cola tempeh

door Simone


Vroeger dacht ik bij barbecueën instant aan (veel) vlees. Toen ik nog geen vegan was, had ik daar al afkeer tegen. Waarom zou je allemaal random en voorgemarineerd vlees op de BBQ gooien? Barbecueën is eigenlijk een manier van bereiden en staat helemaal niet synoniem aan zoveel mogelijk vlees eten op een zomerse dag. Toen ik vegan werd, wist ik ook echt niet wat ik nu op de BBQ moest bereiden, en heel veel vegan BBQ recepten zijn er ook niet. Extra leuk om iets zelf te verzinnen dus! Dit keer deel ik mijn recept voor … BBQ cola tempeh!

Cola tempeh

Toen ik nog geen vegan was, kwam ik ooit een recept tegen voor cola kip. Dit recept had verder Aziatische invloeden: je moest er bijvoorbeeld ook sojasaus bij gebruiken. Ik vond het bijzonder en apart klinken en wilde het eens proberen. Het staat me bij dat ik eigenlijk best wel erg lekker vond! Niet heel raar eigenlijk ook, want als je kijkt naar de Chinese en Vietnamese keuken, dan wordt sojasaus en (ster)anijs ook vaak gecombineerd. Door het anijsachtige van de cola krijg je wat meer complexiteit in je gerecht dan alleen maar zoetigheid. Ook bevat Cola natuurlijk veel suiker, waardoor datgene waarmee je het marineert of waarmee je kookt, een zoet tintje krijgt.

Ondanks dat ik veel van de Aziatische keukens houdt en cola daarmee een goede combo vond, heb ik het totaal anders gedaan. Ik heb een soort Amerikaanse BBQ marinade/saus gemaakt met cola twist.

Geen BBQ? Geen nood!

Soms is het weer niet zo fantastisch, of misschien lees je dit wel in de winter. Geen nood! Dit recept kun je ook prima maken op een grillpan. Hoe je dit doet, staat beschreven in het recept.

Meer vegan BBQ inspiratie?

Bekijk dan ook eens mijn recept voor smokey bloemkoolsteak met rabarbersalsa!

BBQ cola tempeh spiesjes

BBQ cola tempeh

Print
Personen: 3-4
Rating: 4.3/5
( 3 voted )

Ingrediënten

 • 400 gr tempeh
 • 150 ml cola (geen light of zero, je hebt de suikers nodig)
 • 2 flinke el tomatenpuree (ong. 100 gr)
 • 1,5 tl knoflookpoeder
 • 1 tl olijfolie
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 tl gerookte paprikapoeder
 • 0,5 tl gemalen anijszaad
 • snuf zout
 • handje geroosterde mais en/of pinda's

Instructies

 1. Snijd de tempeh in blokjes. Probeer ze allemaal even groot en dik te snijden, zodat alle kanten goed de BBQ kunnen raken.
 2. Meng 75 ml cola met de tomatenpuree, het knoflookpoeder, de olijfolie, oregano, het gerookte paprikapoeder, gemalen anijszaad en een snuf zout. Doe de tempehblokjes in een platte schaal en voeg 3 á 4 eetlepels van de marinade toe. Zorg dat elk blokje goed is bedekt. Laat 1 uur marineren in de koelkast.
 3. Rijg de tempehblokjes na het marineren aan satéprikkers.
 4. Gebruik je een BBQ? Verhit een BBQ en leg de spiesjes op indirecte hitte. Draai de spiesjes telkens na 2 minuten een kwartslag om, totdat alle kanten grillstrepen hebben gekregen.
  Gebruik je een grillpan? Verhit deze op middelhoog vuur en leg de spiesjes erop als de pan heet is. Draai telkens na 2 minuten een kwartslag om, totdat de tempeh aan alle kanten grillstrepen heeft.
 5. Meng ondertussen de andere 75 ml cola en de rest van marinade. Breng aan de kook in een pannetje en laat een paar minuten sudderen totdat het wat dikker is geworden. Gebruik als extra sausje voor bij de spiesjes. Garneer met wat geroosterde mais en/of pinda's.

Notities

Benodigd:

 • satéprikkers
 • BBQ / grillpan

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker