Home Vegan receptenBBQ BBQ cola tempeh

BBQ cola tempeh

door Simone
0 reactie


Vroeger dacht ik bij barbecueën instant aan (veel) vlees. Toen ik nog geen vegan was, had ik daar al afkeer tegen. Waarom zou je allemaal random en voorgemarineerd vlees op de BBQ gooien? Barbecueën is eigenlijk een manier van bereiden en staat helemaal niet synoniem aan zoveel mogelijk vlees eten op een zomerse dag. Toen ik vegan werd, wist ik ook echt niet wat ik nu op de BBQ moest bereiden, en heel veel vegan BBQ recepten zijn er ook niet. Extra leuk om iets zelf te verzinnen dus! Dit keer deel ik mijn recept voor … BBQ cola tempeh!

Cola tempeh

Toen ik nog geen vegan was, kwam ik ooit een recept tegen voor cola kip. Dit recept had verder Aziatische invloeden: je moest er bijvoorbeeld ook sojasaus bij gebruiken. Ik vond het bijzonder en apart klinken en wilde het eens proberen. Het staat me bij dat ik eigenlijk best wel erg lekker vond! Niet heel raar eigenlijk ook, want als je kijkt naar de Chinese en Vietnamese keuken, dan wordt sojasaus en (ster)anijs ook vaak gecombineerd. Door het anijsachtige van de cola krijg je wat meer complexiteit in je gerecht dan alleen maar zoetigheid. Ook bevat Cola natuurlijk veel suiker, waardoor datgene waarmee je het marineert of waarmee je kookt, een zoet tintje krijgt.

Ondanks dat ik veel van de Aziatische keukens houdt en cola daarmee een goede combo vond, heb ik het totaal anders gedaan. Ik heb een soort Amerikaanse BBQ marinade/saus gemaakt met cola twist.

Geen BBQ? Geen nood!

Soms is het weer niet zo fantastisch, of misschien lees je dit wel in de winter. Geen nood! Dit recept kun je ook prima maken op een grillpan. Hoe je dit doet, staat beschreven in het recept.

Meer vegan BBQ inspiratie?

Bekijk dan ook eens mijn recept voor smokey bloemkoolsteak met rabarbersalsa!

Heb jij dit recept gemaakt?
Tag me op Instagram met @deveganfijnproever en #deveganfijnproever

Laat een reactie achter