Baby paksoi met cashewsaus en sinaasappel

door Simone
Baby paksoi met cashewsaus en sinaasappel


Mijn voornemen is om meer met seizoensgroenten te koken. Dit is beter voor het milieu, de groenten zijn op z’n lekkerst en het is ook nog eens het goedkoopst! Een van de seizoensgroenten van de lente is baby paksoi. Dit is het kleine broertje van de normale paksoi en het wordt ook wel Shanghai paksoi genoemd. Ik kook eigenlijk heel weinig met (baby) paksoi, en juist daarom wilde ik er een recept mee maken. Het is namelijk belangrijk om gevarieerd te eten.

Baby paksoi: reuzeveel vitamine A & C

Bovendien, eet je 100 gram paksoi, dan heb je je ADH vitamine A ruim binnen, en ook al 75% van de ADH vitamine C! Ook het zit het een en ander aan mineralen in de groente, namelijk calcium, ijzer, kalium en natrium, maar deze hoeveelheid is te verwaarlozen bij de hoeveelheid van vitamine A en C.

Paksoi met…

Ik kook graag met producten die ik nog over heb. Ik had een sinaasappel te veel gekocht voor het recept zwarte rijst met kokos, gegrilde asperges en rozen, en ik dacht dat het wel een goede match zou zijn met de paksoi! De paksoi is namelijk gebakken in sojasaus waardoor het een beetje zoutig wordt. De sinaasappel steekt daar dan mooi bij af. Ik heb de sinaasappel niet alleen als fris element gebruikt, maar ook als onderdeel van de saus: een simpele cashewsaus.

Als extra smaakmakers zitten er nog bosui en shichimi togarashi bij. Shichimi togarashi is een Japans kruidenmengsel en komt wel vaker voor in mijn recepten, denk aan de vegan miso ramen en de vegan ochazuke met shiitake. Het is te koop bij de toko en bevat peper, sesam maar ook gedroogde mandarijnschil. Het kruidenmengsel maakt je gerecht net wat complexer en ik vond het door de gedroogde mandarijnschil ook mooi passen bij de rest van dit gerecht.

Bij de baby paksoi met cashewsaus en sinaasappel eet je nog volkoren noedels. In volkoren noedels zit 11 gram vezels per 100 gram, ongeveer 10 keer meer dan in normale noedels! Zo zorg je dat je goed verzadigd bent.

Baby paksoi met cashewsaus en sinaasappel
Baby paksoi met cashewsaus en sinaasappel

Baby paksoi met cashewsaus en sinaasappel

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 125 gr gezouten cashewnoten
  • 1,5 sinaasappel
  • 1 bosui
  • 2 baby paksoi
  • 2 el sojasaus
  • 200 gr volkoren noedels
  • shichimi togarashi (alternatief: chilipoeder)
  • plantaardige olie om in te bakken

Instructies

  1. Doe de cashewnoten met sap van 3/4 sinaasappel in een keukenmachine en maal totdat het egaal wordt. Voeg iets meer water toe als je het te dik vindt.
  2. Snijd de bosui in ringetjes en de rest van de sinaasappel in stukjes.
  3. Snijd de baby paksoi in de lengte doormidden. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met wat olie en leg de baby paksoi op de snijkanten in de pan. Draai om na 2 minuten. Na 2 minuten draai je de paksoi weer om en voeg je de sojasaus toe. Bak op beide kanten nog 1 minuut.
  4. Kook ondertussen de noedels volgens de verpakking gaar. Serveer met de paksoi, bosui, en sinaasappel. Giet er cashewsaus over en bestrooi met shichimi togarashi.

Notities

Benodigd:

  • keukenmachine / hakmolen / blender

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker