Avocadofrietjes gemaakt met Your Avojoy

door Simone


Dit artikel en recept voor avocadofrietjes is in samenwerking tot stand gekomen met Your AvojoyEen samenwerking houdt nooit in dat ik niet eerlijk ben over de producten die ik krijg.

Avocado’s: hartstikke gezond…

Avocado’s zijn razend populair, en dat is goed te begrijpen. Ze zitten bomvol onverzadigde vetten (de gezonde vetten), vezels, eiwitten, vitamine K, foliumzuur en kalium. Natuurlijk zijn ze niet alleen populair omdat ze gezond zijn, avocado’s zijn een fijne verfrissing bij een gerecht. Denk aan guacamole bij chili sin carne, of rauwe avocado op een toast met gebakken champignons.

… maar slecht voor het milieu

Helaas zit er een keerzijde aan de welgeliefde avocado. Avocado’s zijn niet goed voor het milieu omdat ze enorm veel water verbruiken. Als ik zoek naar hoeveel liter je nodig hebt per avocado, kom ik veel verschillende en uiteenlopende getallen tegen, dus een exact getal kan ik je helaas niet geven. Ik kan alleen maar beloven dat een avocado veel meer water verbruikt in relatie tot andere plantaardige producten. Dat is niet zo’n goed nieuws, want ik ben zelf óók vegan om het klimaat. Avocado eten deed ik dus niet zo veel. Misschien één keer per twee weken.

Avocado's


Your Avojoy avocado’s

Duurzamere avocado’s

Maar… Ja, er komt een maar! Toen kwam Your Avojoy op mijn pad. Your Avojoy gooit het roer om met de avocado’s. Het bedrijf heeft haar eigen avocadoplantages en verkoopt de vruchten (ja het is fruit!) niet aan de supermarkt zodat de consument ze uiteindelijk kan kopen. Nee, ze halen de supermarkt weg als schakel tussen het bedrijf en de consument. Hierdoor hoeven avocado’s een minder lange reis af te leggen voordat jij jouw gerechten er mee kan maken. Dit scheelt bijvoorbeeld weer in CO2 uitstoot. Bedenk maar zo: de avocado’s komen eerst langs verschillende distributiecentra voordat ze naar de supermarkt gaan. Your Avojoy brengt haar avocado’s gewoon meteen bij je thuis!

Niet alleen dat is duurzaam aan de avocado’s, Your Avojoy streeft ook naar het verminderen van waterverbruik door onder andere te investeren in moderne technologie en irrigatiesystemen.

De avocado’s krijg je dan zeker gehuld in meerdere lagen plastic? Nee! De avocado’s krijg je in speciale eierdozen, gemaakt voor avocado’s (gewoon avocadodozen dus). Deze verpakkingen zijn 100% afbreekbaar en kun je gewoon bij het oud papier gooien.


Perfect eetrijpe avocado’s?

Ken je dat, dat je in de supermarkt bent en een avocado wil kopen, maar dat alle avocado’s helemaal zacht zijn omdat in mijn geval half Utrecht in een avocado heeft geknepen? Your Avojoy wilde daar graag een eind aan maken. Als je avocado’s bestelt, beloven ze je perfect rijpe avocado’s, zonder dat daar 100 mensen aan hebben gezeten.

Mijn review

Ik kreeg ter review twee soorten avocado’s thuisgestuurd: “Enjoy now!” en “Enjoy later”. De Enjoy now! avocado’s kun je direct eten, maar je kunt ze ook tot max. 5 dagen bewaren (in de koelkast). Voor een recept dat verderop in het artikel staat, heb ik de avocado’s op dag twee gebruikt. Ik moet zeggen, ik was echt verrast. Ze waren niet te zacht én niet te hard. Ze waren gewoon echt perfect!

Bij de Enjoy later avocado’s geeft Your Avojoy aan dat ze binnen circa 7 dagen rijp zijn (als je ze in de koelkast bewaart). Bij mij was er één avocado die buiten de boot wilde vallen en aan de zeer rijpe kant was geworden op dag 7. Maar ach, dat kan gebeuren vind ik. Je kan niet volledige controle hebben over de rijpheid van alle fruit en groente. De andere avocado’s heb ik 5 dagen na ontvangst en eentje zelfs na 9 dagen ontvangst gegeten en dat was hartstikke goed te doen.

Wat me trouwens nog opviel aan de avocado’s was dat ze wat groter waren dan de gemiddelde avocado uit de supermarkt, wat ook weer voordelig kan zijn.

Your Avojoy avocado's


Avocadofrietjes met cashewdip

Natuurlijk heb ik een recept gemaakt met de avocado’s. Ik wilde de avocado’s echt de heroes maken van het recept. Daarom maakte ik avocadofrietjes: een gezonder alternatief voor normale frietjes. Daarbij zit nog een lekkere dip.

Omdat ik avocado’s vaak associeer met Mexicaans of ander Midden- of Zuid-Amerikaans eten, wilde ik ook een dip maken geïnspireerd op deze keukens. Van cashews kun je lekkere sausjes maken, dus dit heb ik als basis gebruikt. Verder zit er in: knoflook, verse jalapeño, gerookt paprikapoeder en edelgist.

De avocadofrietjes kun je als snack eten ‘s avonds, maar natuurlijk ook bij het avondeten eten. Zo at ik ze onder andere met vegan gehakt, bonen en een salsa van tomaat, koriander en limoen.

(artikel gaat nog verder onder het recept!)

Avocadofrietjes met cashewdip
Avocadofrietjes met cashewdip

Avocadofrietjes met cashewdip

Print
Personen: 2 Voorbereidingstijd:
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

Avocadofrietjes:

 • 1 avocado
 • 30 ml plantaardige melk
 • 15 gr bloem / kikkererwtenmeel
 • 35 gr panko

Cashewdip:

 • 50 gr cashewnoten
 • 1 teentje knoflook
 • 1 jalapeño (of als je pittiger wil: madame jeannette of habanero)
 • 1 tl gerookte paprika
 • 1 tl edelgist
 • 50 ml plantaardige melk (plus eventueel iets meer)

Instructies

 1. Leg de cashewnoten in een kom met warm water. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg bakpapier op een bakplaat. 
 2. Snijd de avocado in reepjes. Doe de plantaardige melk met de bloem in één kom en doe de panko in een andere kom. Dip de avocadopartjes in de melk en daarna in de panko en leg op de bakplaat. Doe voor 25 minuten in de oven.
 3. Snijd de jalapeño en knoflook fijn. Doe de jalapeño, knoflook, cashewnoten, gerookte paprika, edelgist en de plantaardige melk in een keukenmachine en maal tot een glad mengsel. Voeg iets meer plantaardige melk toe als je het dunner wil hebben.
 4. Serveer de avocadofrietjes met de dip.

Notities

Benodigd:

 • bakpapier
 • keukenmachine

De mogelijkheden bij Your Avojoy

Hoe kun je dan deze lekkere avocadofrietjes maken met de avocado’s van Your Avojoy? Bij Your Avojoy kun je een avocado abonnement nemen (ja, serieus!). Je kunt kiezen uit dozen van 6, 9 of 12 stuks die dan wekelijks óf tweewekelijks bij je worden bezorgd. Je kunt ook helemaal zelf bepalen hoe rijp de avocado’s zijn als je ze thuis krijgt. Superhandig!

Al met al: vind jij duurzaamheid belangrijk maar ben je toch gek op avocado’s? Dan zijn de avocado’s van Your Avojoy een goede keuze.

Nog inspiratie nodig voor meer recepten met avocado?

Avocado’s zijn veel diverser dan dat je er alleen maar guacamole mee kunt maken of ze alleen maar op brood kan doen! Bekijk eens deze originele recepten:

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker