Appel kaneel ontbijtcake met sinaasappel

door Simone

Appel kaneel ontbijtcake

Twee weken geleden postte ik een recept voor een heuse ontbijtcake met aardbeien, amandel en lavendel. Dit was zo’n succes, dat ik besloot er nog maar een te bedenken. Ik ben gek op appel kaneel cake maar wederom had ik nog nooit een vegan èn volkoren versie gemaakt. Zie hier: een vegan appel kaneel ontbijtcake!

Deze vegan ontbijtcake heeft een twist: er zit namelijk geraspte sinaasappelschil in. Dat geeft de cake iets fris. Fantastisch om je dag mee te beginnen!

Om de cake, buiten het volkoren meel voor de vezels, nog wat voedzamer te maken, heb ik cashewnoten in de cake verwerkt. Noten vullen erg omdat niet alleen ook veel vezels hebben, maar ook nog eens eiwitten. De cashewnoten zijn een onverwachte, maar lekkere combinatie met de rest van de ingrediënten.

Door het gebruik van kokosolie en de appel is deze appel kaneel ontbijtcake lekker smeuïg. De cake vult overigens ook enorm: je hebt echt genoeg aan twee plakken per persoon.

Appel-kaneel ontbijtcake met sinaasappel

Print
Personen: 4
Rating: 4.0/5
( 3 voted )

Ingrediënten

  • 250 gr volkoren meel
  • 100 gr suiker 
  • 1 tl baksoda (een zakje)
  • 20 gr havermoutvlokken
  • snuf zout
  • 1 el appelciderazijn/citroensap/limoensap
  • 200 ml ongezoete amandelmelk
  • 100 gr kokosolie
  • 1 tl vanillearoma
  • 2 appels (ik gebruikte Fuji)
  • 50 gr cashewnoten
  • 4 tl kaneelpoeder
  • rasp van een halve handsinaasappel

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Smelt de kokosolie op laag vuur en zet apart.
  2. Schil de appels en snijd in stukjes. Laat eventueel een paar schijfjes over voor bovenop de cake. Hak de cashewnoten grof. Rasp de handsinaasappel voor de helft.
  3. Meng in een kom het meel, de suiker, de baksoda, de havermoutvlokken en het zout. Doe er daarna alle natte ingrediënten bij en zorg dat het een klonterloos beslag wordt. Voeg als laatst de stukjes appel, cashewnoten, kaneel en sinaasappelrasp toe.
  4. Spuit wat bakspray in de cakevorm. Giet het beslag erin. Doe de cake ongeveer 50 a 60 minuten in de oven. De cake is gaar als je met een satéprikker erin prikt en de prikker droog is.

Notities

Benodigd:
  • cakevorm
  • bakspray

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker