9x tips om plastic te besparen in de supermarkt

door Simone
Plastic besparen in de supermarkt


Veel veganisten, zoals ik, zijn (onder andere) veganist geworden omdat zij geven om de natuur en het milieu. Veganisme en duurzaamheid gaan dus ook vaak hand in hand. Plastic gebruiken is echter alles behalve duurzaam. Wist jij dat plastic honderden jaren nodig heeft om afgebroken te worden? Plastic is dus een groot probleem, al helemaal in het achterhoofd houdende dat de wereldbevolking groeit en in de afgelopen 60 jaar meer dan verdubbeld is! Zo waren er in 1960 nog zo’n 3 miljard mensen op aarde, vandaag de dag in 2020 zijn dat er maar liefst bijna 7,8 miljard. In de oceanen en zeeën wordt veel plastic afval gedumpt, waardoor er een plastic soep ontstaat. De plastic soep doodt dieren, vervuilt de natuur en datzelfde plastic kan uiteindelijk ook weer in ons eten terecht komen, zoals tafelzout! Om plasticafval te reduceren, geef ik 9 tips om plastic te besparen in de supermarkt. Immers, boodschappen doen is een dagelijks terugkomende activiteit waar echt makkelijk bespaard kan worden!

1. Koop een juliennesnijder of een spiraalsnijder

Anno 2020 is het hip om koolhydraten te vervangen door groente. Zo wordt er sinds een paar jaar bloemkoolrijst, pompoenlasagnebladen maar ook “courgetti” verkocht: spaghetti van courgette. Ook kun je standaard peen julienne vinden in het koelvak. Ten eerste wil ik het volgende kwijt: deze julienne gesneden groente zijn een stuk duurder dan dat je het los koopt. Een bakje courgetti van 400 gram kost bij Jumbo op moment van schrijven €1,79, terwijl een losse courgette (die ongeveer hetzelfde weegt), op moment van schrijven €0,79 kost! Bij peen julienne is dit verschil nog groter: een zakje van 150 gram kost €1,57, terwijl een winterpeen van 150 gram slechts €0,15 kost! Behalve dat losse groente kopen een stuk goedkoper is, bespaar je – als tweede punt – ook nog eens plastic.

2. Koop geen voorgesneden groente

Deze tip hangt eigenlijk enorm samen met de vorige tip. Voor het gemak zijn er in de supermarkt allerlei zakjes voorgesneden groentemixen te koop. Hartstikke makkelijk, gemak dient immers de mens! In dit geval dient gemak echter niet het plasticprobleem. Behalve dat je plastic bespaart, is je groente ook nog eens verser en lekkerder als je het los koopt

3. Koop geen voorverpakte groente en fruit

Ik geef toe, soms hebben we nu eenmaal geen keus in de supermarkt. Wil je verpakkingsvrij groente en fruit kopen, dan kun je beter naar de groenteboer of een verpakkingsvrije supermarkt gaan. Maar sóms heb je wel degelijk keus. Zo kun je in de Jumbo twee voorverpakte avocado’s verkopen, terwijl ernaast gewoon een paar bakken vol losse avocado’s liggen! Ze zijn zelfs nog goedkoper dan verpakt.

4. Neem je eigen zakje/tasje mee voor groente en fruit

Soms is het wel handig als er een zakje om losse groente en fruit zit als je deze wil kopen. Zo is het bijvoorbeeld erg onhandig om sperziebonen bij elkaar te houden zonder zakje. Veel supermarkten bieden hiervoor papieren en plastic zakjes aan. Echter is dit toch hartstikke zonde als je de groente en fruit eenmaal thuis er weer uit haalt en het zakje weggooit? Neem daarom je eigen groentezakje/tasje mee waar je groente en fruit in kan stoppen.

5. Koop een kruidenplant

Sommige verse kruiden gebruik ik enorm vaak, zoals koriander, peterselie of basilicum. Alle verse kruiden zijn in de supermarkt superhandig in bakjes verpakt, maar eigenlijk kun je net zo goed een plant kopen. Voordeel: indien je juist oogst, groeit het gewoon weer aan en heb je later nieuwe, gratis kruiden! Hoe oogst je dan op een goede manier kruiden? Bij munt en basilicum bijvoorbeeld moet je alleen de blaadjes eraf halen, dus niet de hele stengel. Tip: lees je bij het kopen van een kruidenplantje ook goed in hoe je het moet verzorgen!

6. Koop geen water

Ik heb nooit begrepen waarom mensen water kopen in de supermarkt. Het kraanwater in Nederland behoort tot een van het schoonste ter wereld. Het water uit de kraan moet in Nederland tevens aan de regels van de Waterleidingwet voldoen, en flessenwater niet. Er zijn dus veel meer vereisten/voorwaarden waar kraanwater aan moet voldoen dan dat flessenwater dat hoeft. Bovendien, water uit de kraan is zo’n 500 tot 1500 keer goedkoper dan uit een fles! Ook brengt flessenwater uiteraard het plastic afval mee. Tip: koop een herbruikbare waterfles. Ben je een liefhebber van bruiswater? Dan kun je een bruiswatermaker kopen.

7. Gebruik een krat of eigen tas om je boodschappen in te doen

Deze tip sluit eigenlijk naadloos aan bij tip 4. Koop een boodschappenkrat of koop een flink stevige boodschappentas. Doe je een stuk langer mee dan al die plastic tassen!

8. Koop geen boterhamzakjes

Boterhamzakjes zijn handig om dingen in te bewaren of mee te vervoeren, maar na één keer gebruiken is dat natuurlijk niks meer waard. Je kunt beter (bijvoorbeeld) een goede lunchbox kopen of andere bewaardoosjes.

9. Koop geen shampoo in flessen

Dit is een tip die ik eigenlijk zelf nog moet uitvoeren. Ik merk dat er de laatste tijd veel shampoo en zeep op de markt komt dat verpakkingsvrij is, ook wel shampoo bars genoemd. Zie het als een klassiek blok zeep, maar dan in shampoovorm. Vaak zijn deze shampoo’s ook nog eens vegan, dus dat is al helemaal een win-win situatie.

Welke tips om plastic te besparen gebruikte jij al?

Meer tips met betrekking tot duurzaam leven? Ik schreef eerder artikelen over hoe je duurzaam kunt koken, namelijk met seizoensgroenten. Bekijk de seizoensgroenten van de winter en de seizoensgroenten van de herfst.

Bron foto’s: Unsplash

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker