3x waarom losse thee kopen beter is

door Simone
Losse thee


Afgelopen kerst kreeg ik deze losse groene thee in mijn kerstpakket. Ik dronk tot voor kort eigenlijk nooit echt thee van losse theeblaadjes. Ik heb ook geen winkel in de buurt waar je dit kunt kopen, dus het is niet echt binnen bereik. Als ik het ook zag, dacht ik altijd: wat overpriced. Toen ik het sachet opende en aan de thee rook, kwam me er een partij aroma’s vrij! Dan heb ik het niet over gewoon een lekkere geur, maar de geur was heel vol en aanwezig. Na één kop thee was ik om. Dit was zoveel beter dan thee uit de supermarkt!

Na deze ervaring met de losse thee, kocht ik uit enthousiasme nog vier andere theeën bij hetzelfde bedrijf (no spon). Toen mijn bestelling binnenkwam was ik heel benieuwd: zou de rest van de thee ook een fantastisch aroma hebben? Ik was een beetje sceptisch. Het antwoord was echter ja. Er ging een wereld voor me open. Na nog wat research gedaan te hebben over thee, concludeerde ik voor mezelf dat ik geen thee meer wil kopen uit de supermarkt. Ik som daarom drie redenen op waarom losse thee kopen beter is:

(p.s: met losse thee, bedoel ik losse theebladeren)

1. Losse thee is duurzamer …

… door minder verpakkingsmateriaal

Heb jij ooit stil gestaan bij de hoeveelheid aan verpakkingen bij een pakje thee? Vaak zit er plastic om het doosje van de thee. In het doosje zitten weer papieren envelopjes, waar weer een zakje in zit. En aan dat zakje zit ook weer een papiertje.

Losse thee koop je vaak wat groter in (zo’n 100 gram) en daar zit één verpakking om heen. In een verpakking thee uit de supermarkt daarintegen zit vaak maar 40 gram thee, plus nog eens die drie- of vierdubbele verpakking.

… doordat het vaker gebruikt kan worden

Ik kom er in de volgende twee punten nog op terug, maar losse thee heeft een veel vollere en meer aanwezige smaak dan supermarktthee. Hierdoor kan het vaker dan 1 keer gebruikt worden. Ik doe nu zo’n 3 tot 5 keer met dezelfde theebladeren!

… doordat er geen plastic in zit

Misschien wist je het al, misschien is het compleet nieuw voor je: maar een deel van de theezakjes van de supermarkt (en wellicht ook van niet-supermarktthee in zakjes), is van plastic gemaakt (nylon of PET). Het gaat dan vooral om zakjes in de vorm van een piramide. Dit feit zorgt niet alleen voor meer plastic soep, maar Canadees onderzoek heeft ook nog aangetoond dat die microplastic- en nanoplasticdeeltjes in je thee zelf komen. Je drinkt dus plastic! Of dit echt schadelijk is voor de gezondheid, is nog niet helemaal duidelijk. Een prettig idee is het echter niet. Wat er nu al wel bekend is, is dat immuuncellen het niet kunnen opbotsen tegen microplastic. Daaruit zou je overigens wel degelijk kunnen concluderen dat het schadelijk is voor je lichaam.

Er is wel goed nieuws: grote theemerken zoals Lipton, Pickwick, Zonnatura en Clipper hebben beloofd over te stappen op duurzame theezakjes. Of ze de belofte waarmaken, is een tweede. Er is bovendien geen wet die bepaalt dat er geen plastic in theezakjes mag zitten. De praktijk leert vaak dat als iets niet wettelijk bepaalt is, dat bedrijven er dan ook niets mee doen.

Tips om nog duurzamer thee te drinken

  • Gebruik een thee-zeef. Deze kunnen ongelimiteerd mee!
  • Gebruik een theepot. Zo zet je in één keer veel thee en hoef je niet de hele tijd opnieuw je waterkoker aan te zetten.
  • Koop thee met een keurmerk. Welke keurmerken er zijn en hoe goed ze zijn, zie je bij Keurmerkenwijzer.

2. Losse thee is van betere kwaliteit …

… supermarktthee is vaak namelijk geen echte thee

Heb jij ooit de verpakking van supermarktthee gelezen? In veel soorten “thee” zit helemaal geen theebladeren! Veel thee is dan ook kruidenthee. Het wordt thee genoemd omdat de kruiden of andere ingrediënten hetzelfde effect hebben in warm water: het water wordt infused. Veel theeën hebben ook additionele smaakjes, om de slechte kwaliteit van thee te verbergen (“groene thee met citroen”).

… omdat het met de hand wordt geplukt

Thee van mindere kwaliteit wordt met een machine geplukt, terwijl losse thee met de hand wordt geplukt. Wat maakt dat uit? Er wordt op deze manier echt goed gekeken naar welk blaadje het beste is (bijvoorbeeld bij witte thee). Het gaat dan niet alleen om kwaliteit van de thee zelf, maar ook om voedingswaarde. Bepaalde delen van de theeplant hebben veel betere voedingswaarden. Een machine pakt minder goede blaadjes mee, of dingen die er niet tussen horen.

Wil jij weten of de mensen die de thee hebben geplukt wel onder goede omstandigheden hebben gewerkt? Keurmerkwijzer heeft een goed overzicht van keurmerken.

… omdat het geen smaak en voedingsstoffen verliest in het proces

In supermarktthee zitten geen theebladeren, maar voornamelijk restproduct van thee (theegruis, of “tea dust”) of zeer kleine stukjes van het theeblad (“fanny grade tea”). Dit maakt het meteen zo goedkoop.

(Zwarte) thee uit de supermarkt wordt namelijk vaak gemaakt door de CTC-methode: Cut, Tear, Curl. De theebladeren komen in een machine waar ze worden gesneden, geplet en gerold totdat ze allemaal dezelfde grootte hebben. Door deze manier gaan er allerlei voedingsstoffen verloren zoals zoals flavanoïden, aminozuren en catechines.

… omdat het de ruimte krijgt smaak af te geven

Thee heeft ruimte nodig om smaak af te geven. In een theezeef krijgt het alle ruimte. Thee uit een zakje zit “gevangen” waardoor de aroma’s minder goed vrij komen of verspreiden.

… omdat er geen gekke toevoegingen bij zitten

Bij een aflevering van Keuringsdienst van Waarde uit 2014 bleek dat er suikerbolletjes in thee zitten. Ik was in eerste instantie geschokt, maar eigenlijk sta ik er ook niet meer van te kijken. Er wordt zoveel onnodig suiker toegevoegd aan producten, om ons allemaal verslaafd te maken aan suiker. Ik heb overigens niet kunnen vinden dat producenten dit inmiddels uit hun thee hebben gehaald.

Let op!

Losse thee is natuurlijk niet per definitie van betere kwaliteit!

3. Losse thee is lekkerder …

… omdat het een volle en veel smaak heeft

Vroeger wilde ik ook altijd suiker in mijn thee omdat ik de thee anders niet lekker vond. Omdat ik mijn suikergebruik wilde reduceren, stopte ik op een dag abrupt met suiker of zoetjes in mijn thee doen. Ik vond thee toen een stuk saaier. Nu ik losse thee drink, merk ik echt verschil in smaak. Het heeft zo’n volle en duidelijke smaak dat er echt geen suiker aan te pas hoeft te komen.

Bonus: losse thee is niet duurder!

Losse thee is niet per se duurder. Kanttekening: het ligt natuurlijk aan welke thee je koopt. Sommige thee ondergaat een langer of moeilijker proces of de thee is zeldzaam (witte thee). Hierdoor kan het duurder zijn. Echter vind ik dat mensen altijd een negatieve lading geven aan “duur”. Ik vind dat je best wat mag betalen voor een kwalitatief goed product. Of dat nu komt door het lange proces, of omdat het arbeidsintensief was.

Waar kun je losse thee kopen?

Je kunt losse thee kopen bij onder andere:

Tip!

Wist je dat je ook kunt koken met thee? Probeer eens vegan ochazuke!

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker