3x vegan witte wijn van Neleman

door Simone
Vegan witte wijn (Neleman Wolk Chardonnay Especial, Neleman Just Fucking Good Wine white, Neleman Viognier Verdil)


Deze review van 3x vegan witte wijn is in samenwerking tot stand gekomen met Neleman. Een samenwerking houdt nooit in dat ik niet eerlijk ben over de producten die ik krijg.

De doorgewinterde vegan weet het al wel: wijn hoeft niet per definitie vegan te zijn. Wijn wordt namelijk vaak geklaard (helder gemaakt) met dierlijke producten, zoals eiwitten, gelatine of blaas. Veganistische wijnen worden echter geklaard met bentoniet (een kleisoort) of erwteneiwit. Of een wijn vegan is, staat vaak niet op de verpakking en is dus een kwestie van uitzoeken. Op de websites van VeganWiki en Barnivore kun je wel een lijst vinden en online kun je bij bijvoorbeeld Albert Heijn en Jumbo selecteren op veganistische wijn.

Een van de merken die vegan wijn verkopen, is in ieder geval Neleman. Ik ontving een pakket met drie witte wijnen en drie rode wijnen: het Prijswinnaars pakket. In dit artikel review ik de vegan witte wijn uit dat pakket.

Neleman wijn

Even kort iets over Neleman, want ik vind een aantal dingen zeer benoemingswaardig. De wijnen van Neleman zijn niet alleen vegan, Neleman maakt ook nog eens biologische wijn. Dat betekent dat de wijnen op natuurlijke wijze worden geproduceerd en er dus geen kunstmatige meststoffen, pesticiden, en dergelijke worden gebruikt.

Verder plant Neleman voor elke 173 wijnen die verkocht worden, een boom in Parque Natural de las Hoces del Cabriel. Dit Nationaal Park ligt op ongeveer 60 km van Valencia, de plek waar Neleman haar wijngaarden heeft. Ik heb het park eens gegoogled, en het ziet er fantastisch mooi uit.

Als dat nog niet alles was, blijkt het ook nog eens dat je de kurken van de flessen kunt retourneren, zodat de kurk ergens anders een nieuw leven krijgt. Lekker duurzaam!

Review van 3x vegan witte wijnen

Disclaimer

Voordat je mijn reviews leest, wil ik graag aangeven dat ik echt maar nog een beginner ben in wijn proeven. Met behulp van verschillende boeken en andere informatie over wijn heb ik geprobeerd zo goed mogelijk op te schrijven hoe ik de wijn ervaar.

Laten we beginnen!

Vegan witte wijn Neleman Wolk Chardonnay Especial


Wolk Chardonnay Especial

Over deze wijn:

 • Jaargang: 2019
 • Alcohol: 12%
 • Flessluiting: NDtech kurk
 • Druif: chardonnay
 • Sulfiet: ja
 • Awards: 8,5 in de Grote Hamersma

Neleman over Wolk Chardonnay Especial: De druiven van deze wijn komen van grote hoogte. Het voordeel daarvan zijn de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, hierdoor rijpt de druif mooi geleidelijk en behoudt de wijn zijn frisheid. Na de vergisting rijpt de wijn 3 tot 4 maanden op vaten van Frans eiken. Hierdoor wordt de wijn fluweelzacht van smaak zonder de frisheid te verliezen.

Mijn ervaring

De Wolk Chardonnay Especial heeft een lichte tot middel gouden kleur. Mijn eerste indruk is dat de wijn niet heel sterke aroma’s heeft. Na (een paar keer) even walsen merk ik aroma’s op van groene appel, en een vleugje vanille. Hoe vaker ik aan de wijn ruik, hoe meer mij opvalt dat de wijn een aroma heeft van salmiak. Dit komt waarschijnlijk door de houtrijping. Ikzelf vind het niet heel erg lekker, mijn vriend vindt het juist weer wat hebben.

De wijn is droog, redelijk zuur en het heeft een korte afdronk.

Vegan witte wijn Neleman Just Fucking Good Wine White


Just Fucking Good Wine White

Over deze wijn:

 • Jaargang: 2019
 • Alcohol: 13%
 • Flessluiting: NDtech kurk
 • Druif: 70% verdil, 10% chardonnay, 10% viognier en 10% sauvignon blanc
 • Sulfiet: ja
 • Awards: 88/100 door Robert Parker, 88/100 in de Guía Peñin, 9 in de Grote Hamersma

Neleman over Just Fucking Good Wine White: Opgevoed op nieuw Frans eiken. Volle, krachtige en vooral kruidige wijn met veel rijp tropisch fruit, kaneel en nootmuskaat, vleugje vanille van het hout en een zachte, romige maar ook frisse afdronk. Jong gedronken uitstekend, te bewaren tot 4 jaar na de oogst.

Mijn ervaring

“Just Fucking Good Wine” (JFGW) klinkt natuurlijk een béétje pretentieus. Gaan ze het waarmaken? Het leuke aan deze wijn vind ik dat er verdil in zit. Verdil is een zeldzaam druivenras die alleen bij Valencia verbouwd wordt, dus ik was erg benieuwd.

De wijn heeft een middel tot diepe kleur van goud. Na het walsen ruik ik als eerst lichtelijk kaneel en banaan. Na wat vaker ruiken, ruik ik in de verte nog wat kruidnagel. Aardig complex voor een witte wijn. Bij de eerste slok krijg ik meteen een kruidige punch in mijn mond. Lekker! Ik proef nu ook zoethout. De punch komt waarschijnlijk door het wat hogere alcoholpercentage. Dat hogere alcoholpercentage ligt aan de verdil.

Het is een droge wijn met een licht tot medium body, en ondanks de punch van alcohol heeft de wijn een vrij korte afdronk.

Is het “fucking good”? Dat is natuurlijk subjectief. Ik ben zelf normaliter niet de grootste liefhebber van witte wijn, maar ik vind de JFGW voor een witte wijn wel lekker, juist omdat hij zo kruidig is.

Vegan witte wijn Neleman Viognier Verdil


Viognier Verdil

Over deze wijn:

 • Jaargang: 2020
 • Alcohol: 12%
 • Flessluiting: Helix draaikurk
 • Druif: verdil, viognier
 • Sulfiet: ja
 • Awards: 8,5 in de Grote Hamersma

Neleman over Viognier Verdil: De wijn is fris, rond en zacht van smaak. In de neus heerlijk exotisch wit fruit, ananas, gele meloen en mangofruit. Lekker te combineren met salades, ook heerlijk als aperitief. Direct na de oogst al drinkbaar, tot twee jaar te bewaren.

Mijn ervaring

De wijn is middel stro á goudkleurig en heeft – als ik in het glas kijk – een zeer licht bubbeltje. Het is een niet zeer aromatische wijn, de vorige wijnen hadden meer aroma, vooral de JFGW.

Ik rook als eerst groene appel, maar meer een groene appel die iets meer aan de zoete kant is. Als ik vaker ruik, ruik ik weer de salmiakgeur die ik eerder rook bij de Chardonnay. Bij deze wijn vind ik het echter een stuk minder aanwezig. In de verte ruik ik ananas / tropisch fruit, en licht vanille. Als ik een slok neem, proef ik wel duidelijk salmiak.

De Viognier Verdil is een droge wijn, vrij zuur met een lichte body en korte afdronk.

Conclusie

Van deze drie wijnen is de Just Fucking Good Wine sowieso mijn favoriet. Qua smaak en aroma is die het meest intens van de drie, en dat vind ik zelf het lekkerst. De Viognier Verdil en Chardonnay zijn niet heel erg intense wijnen en daarom goed geschikt als aperitief of om te drinken op een warme zomerdag.


Ook kennis maken met veel wijnen?

Met het pakket dat ik heb ontvangen, heb ik de kans gekregen om kennis te maken met veel verschillende soorten wijnen. Wil jij ook kennis maken met meer wijnen maar wil je niet te veel flessen kopen? Neleman heeft een wijnproeverij pakket met 6 flessen in kleiner formaat. Elke maand kun je via Facebook live meedoen met de proeverij. De wijnen JFGW White en Viognier Verdil zitten ook in het pakket.

Waar zijn Neleman wijnen te koop?

De vegan witte wijn van Neleman is onder andere te koop bij Hema en EkoPlaza. Echter heeft niet elk filiaal de wijnen. Daarom kun je het best bij de store locator kijken.

Dit vindt je misschien ook leuk/lekker